Detta får du inte spola ner i toaletten

Det enda man egentligen skall spola ner i toaletten är toalettpapper och sådant som kommer från kroppen. Inget annat hör hemma i din toalettstol. Dock är det vanligt att mycket annat spolas ner. Svenskarna spolar varje år ner ungefär 7000 ton skräp. Här nedan kan du läsa om några av de vanligaste sakerna som vi svenskar spolar ner när vi absolut inte borde. 

Våtservetter blir till rep

Toalettpapper är till för att gå sönder när det spolas ner. Våtservetter å andra sidan har en annan struktur som gör att det inte faller isär när det blir blött. Istället riskerar de att tvinna ihop sig med andra våtservetter nere i avloppsrören och forma långa och tjocka rep. Släng våtservetten i papperskorgen om du använder en sådan. 

Hushållspapper är inte toalettpapper

Ibland kan det hända när toalettpappret är slut att en hushållspappersrulle åker fram i dess ställe. Hushållspapper och toalettpapper är designade att ha väldigt olika egenskaper. Precis som vi skrev här ovanför så är toalettpapper gjort för att gå sönder när det spolas ner. Hushållspapper har en helt annan uppsugningsförmåga och håller sig helt mycket längre. Spolas det ner i toaletten riskerar det att bilda proppar som är svåra att få bukt med. 

Örontops och tandpetare bygger hinder

Alla typer av pinnar riskerar att sätta sig på tvären i rören. När de sitter så stoppar de upp och samlar på sig annat som blir nedspolat. Precis så som bävrarna bygger en damm  kommer örontops och tandpetare bygga upp ett hinder som slutsligen resulterar i en damm på ditt badrumsgolv. Släng tops och tandpetare i papperskorgen.

Snus och cigaretter förstör miljön

Det är en mycket dålig ovana många har att slänga ner snusprillor och cigaretter i toaletten. 1,4 miljarder snusprillor spolas ner varje år. Tobaksvaror innehåller mycket gifter, framförallt tungmetallen kadmium. När man spolar ner snus och cigaretter i avloppet kommer gifterna ut i naturen där de förstör miljön. Snus och cigaretter slänger man i papperskorgen. Se till att cigaretten är ordentligt släckt. 

Mediciner och kemikalier

Eftersom de löses upp i vattnet och inte orsakar några stopp kan man tro att de inte gör någon skada men det är fel. Många mediciner och kemikalier innehåller ämnen som reningsverken inte tar hand om och som är svåra för naturen att bryta ner. Det som vi spolar ner påverkar inte bara fiskar och andra vattenlevande organismer utan även oss människor och hela ekosystemet. Mediciner som bli över skall återlämnas till apoteket och kemikalier skall lämnas på återvinningsstationen. 

Bindor och tamponger

De flesta vet egentligen att man inte får slänga bindor och tamponger i toaletten. Här handlar det snarare om att menstruerande personer inte erbjuds ett diskret sätt att göra sig av med sina använda sanitetsprodukter och därför väljer att spola ner dem. Vill du undvika stopp i avloppet på grund av en nerspolad tampong eller binda bör du se till att det finns en papperskorg eller liknande inne på toaletten där man kan slänga en använd binda eller tampong. 

Med relining får du fräscha och hållbara rör utan att behöva byta ut dem!
21 Sep 2022